kawa 100 arabica mielona

Zwykło się twierdzić, że jeśli idealna kwa to bez żadnych zahamowań arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma gruntownie różnorodne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niesłychanie pokrewne, to jednakże się różnią.
Arabica Jemen
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najporządniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje prawie przez cały rok oraz lubi ciepło, wskutek tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją scalać z aromatami, wskutek tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać gruntownie skład towaru, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.