Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najczęsciej spotykany typ restauracji. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, sycące oraz ładnie wygląda na talerzu. Oczywiście najczęściej jemy makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście próbują rzadsze dania – risotto, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją należy zwrócić uwagę na elementów: jak wiele półproduktów rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie znajdują się również nie tak typowe potrawy, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków i potrawy z wielu części kraju. Prawdziwie włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski klimat.
Kuchnia włoska nie jest trudna, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Wykwintne wino z Włoch
Żadna szanująca się knajpka włoska, która pretenduje do bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może zaniedbywać wina. Posiłek na włoską modę z całą pewnością musi zawierać również trunek. Lampka czerwonego wina to dla Włochów reguła. jemy w restauracji Najbardziej typowe wina z Włoch to toskańskie chianti, lombardyjskie franciacorta a także nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać szeroki wachlarz win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba wybrać się do restauracji, która jest w stanie przygotować nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film